Zdravé recepty
Salát panzanella s tuňákem: 70 g celozrnného chleba, 200 g různě barevných cherry rajčat, 20 g černých oliv, 10 g čerstvých lístků bazalky, 10 g olivového oleje, 80 g tuňáka ve vlastní šťávě, pár kapek červeného vinného octa
Postup:Chléb nakrájíme na větší kostky a dáme do trouby na plech opéct dozlatova. Mezitím omyjeme rjčata a přepůlíme je.Ve velké míse smícháme opečený chléb, rajčata, natrhané lístky bazalky a tuňáka, kterého do salátu rozdrobíme a vmícháme olej a vinný ocet. Je dobré nechat salát chvíli v ledničce,aby se chutě více prolnuly.
Energetická hodnota (KJ) 1496
Energetická hodnota (kcal) 356
Bílkoviny (g) 25
Sacharidy (g) 34
Tuky (g) 14
Červený rosol s vanilkovým krémem:
Na rosol:1 lžíčka škrobu, 3 lžíce hroznové šťávy, 75 g sladkého bobulovitého ovoce, 1/2 lusku vanilky
Na krém: 1/2 lusku vanilky, 50 g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce odtučněného mléka, 1/2 balíčku vanilkového cukru
Postup:
- Škrob rozmícháme v troše studené šťávy. Ovoce uvaříme ve zbývající hroznové šťávě doměkka.Vanilkový lusk podélně nařízneme a přidáme k ovoci.
- Přilijeme rozmíchaný škrob a směs necháme přejít varem.Vanilkový lusk vyjmeme. Rosol nalijeme do studených dezertních misek a necháme ztuhnout v chladničce.
- Na krém nařízneme vanilkový lusk a nožem z něj vyškrábeme dužinu. Smícháme ji s tvarohem,mlékem a vanilkovým cukrem. Krém podáváme k rosolu.
Energetická hodnota (KJ): 562.8
Energetická hodnota (kcal): 134
Bílkoviny (g): 8
Tuk (g): 1
Sacharidy (g): 21
Vláknina (g): 3
Fazolový salát: 100 g vařených fazolí (den předem dáme syrové fazole asi 35 g namočit), rajče, paprika – nadrobno nakrájené, česnek, cibule, kečup, ocet, nízkotučný bílý jogurt, 1 lžička olivového oleje.
Energetická hodnota (KJ): |
1879.2 |
Energetická hodnota (kcal): |
447.4 |
Bílkoviny (g): |
28 |
Tuk (g): |
5.5 |
Sacharidy (g): |
73 |
Minestra s fazolemi a těstovinami: Přes noc necháme namočit fazole (10 g na porci) a druhý den je uvaříme. Na 1 lžičce oleje orestujeme najemno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek. Přidáme 1 menší nakrájenou mrkev, půlku brambory, na plátky nakrájený řapíkatý celer. Po krátkém orestování zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme 100 g konzervovaných (nebo čerstvých) loupaných rajčat. Přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut. Během této doby uvaříme těstoviny (cca 10 g na porci), které přidáme do polévky spolu s asi 10 g fazolí (na 1 porci). Podle chuti osolíme a opepříme. Při podávání posypeme trochou strouhaného parmezánu. Podáváme s celozrnným chlebem (50 g).
Energetická hodnota (KJ): |
1921.8 |
Energetická hodnota (kcal): |
457.6 |
Bílkoviny (g): |
14.7 |
Tuk (g): |
7 |
Sacharidy (g): |
84 |
Telecí pečeně s celerem a rajčaty: 120 g masa z telecí kýty osolíme, položíme na pekáč (vymazaný 1 lžičkou oleje) a ze všech stran opečeme. Podléváme a v troubě pečeme skoro do měkka. Potom přidáme nadrobno nakrájený celer a rajčata a dopečeme. Jako přílohu podáváme vařenou rýži (80 g) a zeleninu (150 g).
Energetická hodnota (KJ): |
1948 |
Energetická hodnota (kcal): |
436.8 |
Bílkoviny (g): |
27 |
Tuk (g): |
10 |
Sacharidy (g): |
68.5 |
Zapečený pstruh s jablky: Menšího vykuchaného pstruha (do 200 g) osolíme, okořeníme, potřeme česnekem a dáme do zapékací misky. Pstruha obložíme pokrájenými jablky a dáme zapéct do trouby. Můžeme podlít trochou suchého bílého vína. Jako přílohu podáváme vařené brambory (150 g) a salát z čínského zelí (200 g).
Energetická hodnota (KJ): |
1589.7 |
Energetická hodnota (kcal): |
378.5 |
Bílkoviny (g): |
26.5 |
Tuk (g): |
6 |
Sacharidy (g): |
43.4 |
Rýžový salát s cuketami: Asi 35 g rýže syrové (po uvaření 100 g), 1 menší oloupanou cibuli a bobkový list vložíme do 150 ml vařícího drůbežího vývaru (bez tuku), promícháme, povaříme asi 15–20 minut. 1 střední cuketu (asi 100 g) nakrájíme na kolečka, na chvíli ponoříme do vroucí vody, dáme na cedník, okořeníme solí a pepřem. Nakrájíme cibuli na kostičky, smícháme s citronovou šťávou, 1 lžičkou olivového oleje. Přidáme 1 pokrájené rajče a bazalku. Vše smícháme dohromady. Necháme vychladnout a před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
Energetická hodnota (KJ): |
1873 |
Energetická hodnota (kcal): |
446 |
Bílkoviny (g): |
15 |
Tuk (g): |
7 |
Sacharidy (g): |
84 |
Ovocný salát z hroznového vína, pomeranče, grapefruitu a jablka (200 g).
Energetická hodnota (KJ): |
361 |
Energetická hodnota (kcal): |
86 |
Bílkoviny (g): |
0.95 |
Tuk (g): |
0.55 |
Sacharidy (g): |
21 |
Pečené kuře: 100 g kuřecích prsíček okořeníme a dáme zapéct do trouby s plátkem sýra. Podáváme s velkou porcí zeleninového salátu.
Energetická hodnota (KJ): |
1038.2 |
Energetická hodnota (kcal): |
247.2 |
Bílkoviny (g): |
33.7 |
Tuk (g): |
4.9 |
Sacharidy (g): |
16 |
Celozrnný dalamánek (50 g) s drůbeží šunkou (30 g), paprika (150 g).
Energetická hodnota (KJ): |
825 |
Energetická hodnota (kcal): |
196.4 |
Bílkoviny (g): |
10 |
Tuk (g): |
4.4 |
Sacharidy (g): |
27 |
Zapečené brambory se zeleninou: 200 g vařených brambor nakrájíme na plátky a vložíme do zapékací misky. Prokládáme vařeným květákem, drůbeží šunkou (asi 50 g), mrkví nebo jinou zeleninou, bylinkami (například libeček, bazalka…), navrch posypeme strouhaným sýrem (asi 30 g Eidamu 30 % tuku v sušině). Vložíme do trouby a necháme zapéct (v zapékací misce, římském hrnci nebo pečicím papíře – bez tuku)
Energetická hodnota (KJ): |
1489 |
Energetická hodnota (kcal): |
378.3 |
Bílkoviny (g): |
24.2 |
Tuk (g): |
13.4 |
Sacharidy (g): |
34.8 |
Ovesná kaše: 30 g ovesných vloček uvaříme ve 250 ml mléka, navrch dáme trochu kakaa s cukrem (ne pro diabetiky).
Energetická hodnota (KJ): |
1070 |
Energetická hodnota (kcal): |
255 |
Bílkoviny (g): |
15 |
Tuk (g): |
6 |
Sacharidy (g): |
35 |