Zajímavosti ze světa hubnutí

30.10.2013 06:41

Manuál : Hubněte do plavek

aneb 40 kroků, které je třeba ujít,abyste získali svou vytouženou váhu

  1. Mějte se rádi takoví,jací jste.
  2. Neočekávejte od sebe zázraky.
  3. Nehubněte pro cizí,ale jen sami pro sebe.
  4. Vytvořte si seznam toho,čeho byste chtěli docílit.
  5. Jděte si pomalými,ale smysluplnými kroky za vytouženým cílem.
  6. Chvalte se za každou věc, která se vám povede splnit.
  7. Nepolevujte a ani se netrestejte za to, když se vám něco hned nepovede.
  8. Netrapte se tím,že vaše váha jde dolů pomalu.
  9. Místo vážení se měřte kolem pasu.
  10. Neodměňujte se jídlem,ale spíše příjemným zážitkem.
  11. Radujte se z toho,že vám je oblečení, které jste nemohli obléknout.
  12. Začněte s pravidelným pohybem už dnes.
  13. Pořiďte si krokoměr a denné ujděte alespoň  7 000 kroků.
  14. Vyměňte výtah za schody a auto třeba za kolo.
  15. Najděte si sport, který vás bude bavit.
  16. Cvičte 2x týdně 60 minut.
  17. Každé ráno si dopřejte alespoň 10 minut protahovacího cvičení.
  18. Naučte se správně dýchat a stát.
  19. Pravidelně relaxujte a regenerujte.
  20. Vyhýbejte se stresu a spěte alespoň 6 hodin denně.
  21. Energetický příjem by neměl být vyšší než výdej.
  22. jezte zdravě, pravidelně a střídmě.
  23. Den začněte snídaní.
  24. Dopřejte si za den 3 větší a 2 menší porce.
  25. Přes den nebuďte o hladu déle než 3 hodiny, přes noc pak 10 hodin.
  26. Nechoďte spát o hladu, raději si dopřejte malou druhou večeři.
  27. Snažte se jíst čerstvé, sezonní a lokální suroviny.
  28. Vybírejte si potraviny s nízkým glykemickým indexem.
  29. Zvyšte příjem vlákniny, dopřejte si 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce denně.
  30. Jezte 2-3 porce zakysaných mléčných výrobků denně.
  31. Vybírejte si kvalitní libové maso a ryby, omezte masné výrobky.
  32. Nezapomínejte na luštěniny, ořechy a semínka v přírodní podobě.
  33. Dopřejte si panenské rostlinné oleje a 2x do týdne vejce.
  34. Sůl alespoň zčásti nahraďte bylinkami.
  35. Vyhýbejte se rafinovanému cukru a nasyceným tukům.
  36. Sledujte informace o složení uvedené na obalu.
  37. Omezte přísun konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu.
  38. Dodržujte pitný režim, pijte alespoň 2,5 litru denně.
  39. vybírejte si především neperlivou a lehce mineralizovanou vodu a kvalitní čaje.
  40. Nepijte alkohol a nekuřte.  

                                                    

 

 

 

Pohyb trochu jinak

Máte zahrádku? Pak máte nejen vlastní zdroje ovoce a zeleniny,ale i velkou šanci být hubenější. Zahraniční časopis publikoval velice zajímavou studii, která poukazuje na zahradničení jako skvělou formu pohybu.Lidé, kteří se mu pravidelně věnují, prý mají v průměru o 2 body nižší index tělesné hmotnosti BMI než

průměrný člověk.Práce na zahradě totiž vyžaduje množství opakovaných pohybů, což je vskutku dobrá rozcvička. Tři čtvrtě hodiny strávené na zahradě znamená stejné množství spálených kalorií jako půlhodina cvičení. A není divu. Vždyť průměrná žena (65 kg) spálí za půl hodiny intenzivní práce na zahradě 165 kalorií.

 

Zrychlení metabolismu
Existuje spousta potravin, které pomáhají zrychlovat metabolismus a podporovat tak hubnutí. Zde jsou ty nejúčinnější. 

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která zvyšuje tělesnou teplotu a tím zrychluje metabolismus. Jedna paprička v sobě navíc ukrývá denní dávku beta karotenu (pro zdravou pleť, vlasy a nehty) a dvojitou doporučenou denní dávku vitamínu C – nezbytného antioxidantu, který bojuje s toxiny a cizími látkami v krvi. 
Ženšen, který podporuje metabolismus, lze užívat jako doplňek či pít v podobě čaje. Vytrvalostní atleti ženšen také často užívají pro doplnění a udržení energie. 
Grep, na jehož dietní účinky přísahala už Marilyn Monroe, obsahuje látku, která snižuje chuť k jídlu a zvyšuje schopnost těla spalovat tuky. 
Česnek kromě posílení metabolismu rovněž pomáhá při snižování hladiny cholesterolu, podporuje imunitní systém a funguje jako přírodní antibiotikum. Navíc zvyšuje cirkulaci krve, pomáhá tělu zbavovat se toxinů a bojovat proti celulitidě. 
Citron udržuje stálé PH uvnitř těla a pomáhá při odstraňování toxinů ze životního prostředí a z potravy ven z těla. Citron je také známý urychlovač metabolismu, schválně zkuste každé ráno vypít jeden šálek teplé vody s citronem a brzy pocítíte rozdíl. 
Mořské řasy mají vysoký obsah jódu, který pomáhá stimulovat hormony štítné žlázy, jež regulují metabolismus. Mořské řasy také obsahují několik minerálů, které ničí břišní tuk a uvolňují zadržovanou vodu.

                                              

 

Jak správně vybrat zdravé pečivo

Při výběru pečiva se často necháme zmást popisky, kterým mnozí ani nerozumí. Pečivo cereální, vícezrnné, celozrnné ... Jaký je v tom rozdíl? Nejčastěji zaměňujeme cereální pečivo za celozrnné a obarvené pečivo za žitné. Někdy také považujeme za celozrnné pečivo to, které je jen posypané semínky,ale ve skutečnosti je vyrobené z klasické bílé mouky. Cereální pečivo znamená vyrobené z mouky, ciž se vztahuje na veškeré pečivo. A právě tady nás prodejci trochu matou. Pečivo vícezrnné značí, že je vyrobené z více druhů mouky, ale nemusí vůbec obsahovat mouku celozrnnou. Pokud chcete koupit opravdu celozrnné pečivo, pečlivě hledejte takové, které má obsah celozrnné mouky alespoň 80 %.

Přestože odborníci na výživu doporučují dávat přednost celozrnnému pečivu, má tento druh pečiva o něco vyšší energetickou hodnotu než pečivo bílé. Rozdíl je však zanedbatelný. Zásadní benefity celozrnného pečiva však spočívají v živinách, kterých nám klasické pečivo z pšaničné mouky příliš nedodá. Bílé pečivo nám dodá pouze energii, celozrnné pečivo vlákninu, řadu vitamínů, minerálních látek a v neposlední řadě i dobře chutná a zasytí na delší dobu.

Pokud jste se rozhodli hubnout a prvním krokem bylo vyškrtnutí pečiva z vašeho jídelníčku, rouhodně jste neudělali dobře. Pečivo je totiž, stejně jako řada příloh zdrojem sacharidů, které dodávají našemu tělu zásadní díl energie.

 

Chůze posiluje srdce

Nečekejte deset minut na autobus,ale vydejte se pěšky. Jde o nejpřirozenější pohyb, který člověk má. Při svižnější chůzi o rychlosti 5 kilometrů za hodinu po dobu pěti minut spálíte až 21 kcal. Možná vám to příjde málo,ale když se vydáte na půlhodinovou procházku,tělo vás jistě odmění.

 

A je tu důležitá vláknina

Naše tělo vlákninu velmi špatně tráví, proto je energeticky pro nás téměř nulová. Zaplní žaludek a nasytí. Ideální množství je 70 g denně.Větší množství už by nám mohlo způsobit problém s trávícím traktem, kde sice hladce projdou kalorie,ale i důležité vitamíny a minerály, které tělo potřebuje.

 

Přidejte bílkoviny

Při strávení jednotlivých živin naše tělo potřebuje dostatek energie. Sníme-li 100 g tuku, dostaneme do sebe 900 kcal a z toho jen 27 kcal spotřebujeme na trávení. Při 100 g sacharidů sníme 400 kcal, kdy trávení potřebuje 30 kcal. Nejlépe jsou na tom bílkoviny, kde ze 100 g získáme 300 kcal. Tělo má s bílkovinami nejvíc práce, spotřebuje na to až 25 procent energie. Tuky z jídelníčku můžeme téměř odstranit, ale naše stravování k bílkovinám také potřebuje i sacharidy (rýže,celozrnné pečivo,celozrnné těstoviny), jinak bychom si devastovali organismus.

Bojkotujte židli!

Sedavý způsob života sabotuje veškeré vaše snahy o shození přebytečných kil, dochází při něm totiž ke zpomalení metabolismu. Zapomeňte na vysedávání na židli a snažte se během svého pracovního dne strávit co nejvíc času na nohou! Podle výzkumu britského vědce Johna Buckleyho stačí stát alespoň po dobu tří hodin denně a spálíte 144 kcal. Tímto způsobem můžete shodit až 3,6 kilogramu ročně.

Pravidelné stravování

Namísto tří jídel denně jich musíte sníst pět. Rozpočítejte si energii do pěti jednotlivých jídel. Díky tomu zvýšíte obrátky metabolismu a tělo si nebude střádat tuky na dobu, kdy bude mít hlad. Vyšší počet jídel nemá už cenu, organismus pak bere energii z trávené potraviny a nespaluje tukové polštářky. Když chodíte spát pozdě, přidejte si ještě šesté jídlo v podobě lehké druhé večeře (plátek sýra, plátek šunky apod.)

Potíte se?

Na vyprodukování jednoho litru potu potřebujeme asi 600 kcal. V sauně se daří potit až 0,5 l tekutiny. Při cvičení se tepleji oblékejte, dbejte na pitný režim a spočítejte si svoji ideální tepovou frekvenci, při které nejlépe spalujete kalorie.

Je dobré vzít v úvahu, že tuky jsou nejefektivněji spalovány v určitém pásmu tepové frekvence, která je u každého jiná, a můžete si ji spočítat (tepová frekvence znamená prostě počet tepů za minutu). Zdravý jedinec může použít následujícího výpočtu:

  • muž: 220 – věk; z takto získaného čísla vypočtěte 55% a 75%; v tomto intervalu (nejlépe co nejblíže středu) by se měla pohybovat vaše tepová frekvence během cvičení
  • žena: 230 – věk; z takto získaného čísla vypočtěte 50 a 65%; v tomto intervalu (opět co nejblíže středu) by se měla pohybovat vaše tepová frekvence během cvičení

Voda z kohoutku je váš přítel

Voda tvoří 60% našeho organismu a účastní se metabolických přeměn. Při nedostatku trpí ledviny, srdce a další orgány,ale hlavně se celý metabolismus zpomalí. Při špatném pitném režimu se zastavuje rozklad tukových zásob, tvorba bílkovin a výstavba svalové tkáně.